Kitap Yorumu

26 Nisan 2015 Pazar

ÖLMEK İÇİN ON ÜÇ SEBEP - JAY ASHER / KİTAP YORUMU

  



Kitabın Orjinal Adı: Thirteen Reasons Why

Yazarı: Jay Asher

Yayınevi: Artemis Yayınları

Sayfa Sayısı: 312

Goodreads Puanı: 4.06

Puanım: 5/5






Arka Kapak Yazısı:


Yetenekli bir yazardan çarpıcı ve büyüleyici bir roman.” - Kirkus

Geleceği stop tuşu ile durduramazsınız.

Geçmişi geri saramazsınız.

Sırrı öğrenmenin tek yolu 

... play’e basmak.

Hannah Baker ölmeden önce birkaç kaset doldurmuştu. İntiharının nedeni olarak gördüğü kişilerin adları bu kasetlerde gizliydi.

ClayJensen, Hannah’nın doldurduğu kasetlerle ilgili hiçbir şeye karışmak istemiyordu. Hannah ölmüştü. Sırları da onunla birlikte gömülmeliydi.

Ancak Hannah’nın sesi, Clay’e kasetlerde onun da adının geçtiğini söyledi. Clay gece boyunca kasetleri dinledi. 

... Öğrendiği şey, hayatını sonsuza dek değiştirecekti.
ClayJensen’ın ilk aşkının son sözleri.



Kitabın kapağından başlayalım... Kapak gerçekten harika! Üzülerek söylüyorum ki Artemis tarafından türkçeye çevirildi. Orjinal kapak yapmayı beceremeyn tek yayınevi Artemis Yayınları. Becerdiklerinde de rezil birşey yapıyorlar. Kitabı öyle bir basmışlar ki ciltli ve ciltsiz karışımı birşey. Kapağındaki yazılar fosforlu olmadan olmaz tabii. Klasik Artemis -.- Hayır nerden geldi bu fosforlu yazı aşkı anlamış değilim, her kapaklarında bir fosfor. Daha fazla kapaktan bahsetmeyeceğim.

Kitap Hanna adında bir kızın intihar sürecini anlatıyor. Hanna intihar etmeden önce, intihar etmesine sebep olan on üç kişiye ayrı ayrı kaset hazırlıyor. Kasetlerde o kişilerin kendi hayatını nasıl olumsuz etkilediğini anlatıyor. Kasetlerin hepsini bir ayakkabı kutusuna koyarak intihar ettikten sonra o kişilere sırasıyla iletilmesini sağlıyor. 

Kitabı Clay'in gözünden okuyoruz. Clay Hanna'nın okuldan arkadaşı ve Hanna'dan hoşlanıyor. Clay bu on iç kişinin arasında fakat çok farklı bi yerde diyebilirim. Hanna'nın onunla olan ilişkisi çok farklı.

Yazar kitabı çok güzel kurgulamış. Kitabı Clay'in gözünden okurken, aynı anda kasetleri dinlerken kasette anlatılanları Hanna'nın gözünden okuyoruz. Olayları iki farklı bakış açısısından değerlendirebiliyorsunuz.

Kitap boyunca bütün karakterlerden nefret edebilirsiniz ki ben ettim :) Hanna'nın yaşadıklarını okurken insan ister istemez üzülüyor. Ara sıra Hanna'ya kızdığım noktalar da oldu. Fakat Hanna bir lise öğrencisi ve başkalarının onun hakkındaki düşünceleri bu dönemlerde çok önemli oluyor hepimiz biliyoruz. Hanna bunların dışında ailesinden de yeterli ilgiyi göremeyince intihar etmeyi düşünüyor. Yaşadıklarını okurken bunlaırn onun için ne kadar ağır şeyler olduğunu görüp Hanna'ya kızamıyorsunuz. Ben kitaptan gerçekten çok etkilendim. Etkisinden çıkmam bir haftamı aldı. Kitaptan daha fazla bahsetmeyeceğim. Spoiler vermekten korkuyorum :) Kitabı hepinize tavsiye ediyorum. Tek kelimeyle mükemmeldi!

2 yorum: